На баба ти торбичката

Мръсни торбички за пазар

– Не искам торбичка, благодаря!
– Нищо – казва продавачката, и пъха пакетчето солети в торбичката.
– Казах, не искам торбичка!
– Няма проблем, безплатна е! – момичето е услужливо.

Кротко изваждам солетите от торбичката и си излизам. Касиерката гледа недоумяващо след мен и празната торбичка, останала пред нея. Сигурен съм, че си мисли “този нещо не е наред”.

Прочетено във вестник “Капитал“, “Когато цъфне найлонът“:

Три милиарда и двеста милиона. Толкова, по данни на Министерството на околната среда и водите, са найлоновите торбички, които се купуват в България за една година. Ако ги завържем една за друга (и приемем, че една торбичка е дълга средно 30 см), може да опънем това найлоново въже до Луната, после пак до Земята и обратно на половината разстояние.

Ако това е вярно, значи на всеки българин (включително бебетата) се падат по 1.14 торбички на ден. Всеки ден. Еха, какъв лукс!

Магазините не са виновни. Хората искат торбички, и може да идат в друг магазин, ако ги обиждат и не им дават (или искат да им продават) полагащите им се торбички. Абсолютно обвинявам всички пазаруващи, и най-вече пенсионерите, за култа към найлоновите торбички. За какво са ви всичките тези найлони бе, хора? Виждал съм бабичка в “Кауфланд” как си размотава от ролката с торбички примерно десетина бройки и си ги прибира, като стар къмпингар – тоалетна хартия. Шамар да е, аванта да е. Моята баба, мир на праха й, имаше няколко пазарски мрежи, изплетени от нещо като найлонов чорап, и години наред си ходеше с тях на пазар. Те не се късаха, каквото и ръбесто да сложиш в тях, и празни се събираха в шепата. Ретро, много ретро… Ние сме по модерните, гадни, убиващи природата, торбички тип “пролетарски потник”.

Алтернатива, разбира се, има.

Прочетено в блога на glowfish: “Чанти за екоисти
Магазин “Артишок“: еко-чанти по 14 лв, оригинален дизайн.

4 Comments »

 1. thomas Said,

  September 21, 2008 @ 15:24

  Не торбичките унищожават природата, а простаците, които ги хвърлят извън кофите. Не виждам с какво найлоновите торбички вредят на природата, особено ако се изхвърлят разделно заедно с останалия боклук. Не виждам и с какво “екоистите” ще помогнат на природата като ходят на пазар с платнените си торбички, след като би трябвало точно те да са от хората, които няма да ги метнат през балкона. Т.е. какво правим по този начин? Някаква поредна кампания за маркетиране на поредното изделие, което по обясними причини иначе не върви много, ако не му се закачи “зелен” етикет.

  P.S. Аз съм също за зелените идеи. Ама само за онези от тях, които наистина вършат работа.

 2. Ники Спиров Said,

  September 21, 2008 @ 15:36

  Благодаря, Томас, за първия коментар !!!
  Всъщност торбичките унищожават природата. Всяка торбичка по мъничко.

  Аргументи:

  – в България боклукът не се рециклира и всяка торбичка е малко боклук в повече. Ако много хора не ползват торбички, ще се произвеждат по-малко от тях.
  – Тънките (“шушкави”) торбички практически не се рециклират, дори и на Запад. Затова във все повече държави са забранени. Още на бунището или дори в контейнера, вятърът ги подхваща и ги носи някъде из природата. И да попаднат за рециклиране, машините, които мелят пластмасата, не успяват да ги накъсат и те не се обработват правилно.
  – В африканските държави тънките торбички са основната причина за запушване на напоителните канали и предизвикват сериозни загуби за селското стопанство. У нас също съм виждал запушен от пластмасови парцали канал.
  – останалите сред природата торбички създават в себе си малки езерца със застояла вода, в която се развъждат комари и зарази. Това не знам колко е валидно у нас, но явно е достатъчно за много държави да наложат здравна такса върху тях.

  А, и последно:
  – гадните тънки торбички се късат, режат пръстите и ми късат нервите. Хубавата фирмена чанта Nikon (от здрав черен плат) която ми подариха с фотоапарата, не се къса, може да се пере и, честно да си призная, просто изглежда добре.

 3. Марин Said,

  April 22, 2009 @ 01:18

  Единственото спасение от тия торбички е забраната им със закон или облагането им с 500-1000% акциз, т.е. ако торбичката струва 1 ст. заради акциза да стане 10 ст.

  Ако човек не ги натъпче в нещо много добре, вятърът ги измъква от отворените (не знам защо ги оставят) контейнери за смет и ги накичва навсякъде.

 4. ким Said,

  February 4, 2012 @ 16:13

  мерси за линка 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment