Die with honor, never yield

Manowar ми върнаха младостта! За малко…

Не става въпрос за това, че с тези групи сме израстнали. И други групи от крехката ни юношеска възраст наминаха насам. Някои бяха на нивото от едно време, други – не толкова. Има нещо в Manowar обаче, което ме изпълва с енергия и чувства, вече в “зряла” възраст. Тези хора не само, че изобщо не изглеждат остарели. Те са станали по-добри! Шоуто е на висота, Джоуи и компания изглеждат в разцвета на силите си, пълни с енергия и верни на power metal стила си както винаги. И не стига, че готвят нов албум, а ето още какво:

Тангра мегарок:

Официалната премиера на “Die with Honor” ще се състои по време на Magic Circle Festival 2008, когато ще бъдат раздадени 20 хиляди безплатни копия от сингъла. Събитието ще се проведе от 9 до 12 юли в Бад Аролзен в Германия – само седмица след концерта на Джоуи и воините му в Каварна на 5 юли.

Обаче Manowar изпълниха песента в Каварна, България, една седмица преди обявената дата за премиера. Както каза Ерик Адамс от сцената, “Щото сте пичове и ви харесваме, и сте най-яката публика”. И не стига, че я изпяха, ами и раздаваха въпросните CD-та! Фактически тук, в Каварна беше премиерата на новия сингъл от новия албум. Поради което имам възможността да пусна тази песен за всички, които не са били там, и то преди да може да се намери където и да било в Интернет (проверих!). Песента е налична за слушане заедно с текста, свалян по слух лично от мен, по-надолу в тази статия.

И още нещо: понеже втората подгряваща група по някакви причини не се появи, Manowar излязоха по-рано от предвиденото. И решиха именно в този ден и на това място да чупят световния рекорд за най-продължителен хеви метъл концерт, и го направиха – 5 часа и една минута. Пак според Ерик – защото ние сме най-яката публика, а подкрепата на публиката е много важна, за да успеят да издържат. Който е излизал под прожекторите, знае за какво става дума. (Виж текста за Manowar в Wikipedia – вече е официално написано, още в началото на статията).

Има и още нещо: концертът вече беше свършил, публиката се беше разотишла, сценичните работници изнасяха оборудването. Пред сцената бяха останали и куфееха шепа от най-заклетите фенове, когато Джоуи се разходи по сцената, погледна феновете и рече: “Oh, what the fuck!” – и махна да върнат апаратурата. И свириха още половин час, за има-няма сто човека.manowar_on_scene_1

Има и много какво да се каже не дотам добро, и за концерта, и за качеството на изпълнението. Тук е казано повече от достатъчно. Първо, че с повечето неща не съм съгласен, но по-важното – поне за мен това “what the fuck” компенсира всички недостатъци. Manowar са мъже на място.

Manowar – Die With Honor

Die With Honor

If I should return
With my body on my shield
Tell my son I chose to die
Than yield

Though my life will soon be gone,
I hope you carry on,
Remember me
as one who would not yield

Fight with blood, fight with steel,
Die with honor, never yield!
Fearless hearts, filled with pride
Into glory we shall ride,
Into glory we shall ride!

I am driven on
In the face of all despair
Trust in steel –
You will find me there

A sinner’s fate awaits me
But my vision guides me on,
I will not stray
From the path I’m set upon!

I’ll fight with blood, fight with steel,
Die with honor, never yield
Fearless hearts, filled with pride
Into glory we shall ride,
Into glory we shall ride!

If I do not return
Bring my body on my shield
Tell my son I chose to die,
I chose to die than yield

Fight with blood, fight with steel,
Die with honor, never yield!
Fearless hearts, filled with pride
Into glory we shall ride!
(repeat 3 times)

I’ll die fighting with my brothers side by side!

Leave a Comment