Това е рааааааай… ама друг път.

Нашият “герой” – Тома. Олицетворението на БГ рока. Ужас, това е ужас… концерт на Venom с водещ Кеворкян, както пееха класиците.

Та нашият герой Тома си има сингъл. Началото на една обещаваща кариера. Смърдеше ми от момента, в който го чух. Обаче се оказа, че не съм прав. Явно парчето си е хубаво. Явно е толкова добро, че канадската банда Thornley взеха, че го изплагиатстваха 1:1, не ги е срам. Вижте сами:

Нашто момче:
http://www.youtube.com/watch?v=c4HkiPWJDpI

Мръсните капиталисти, смучещи кръвта на пролетариата:
http://www.youtube.com/watch?v=VUonLFU-PIM

Какво ще кажете, а? Изкопирали са гадовете не само музиката, ами и аранжимента, и начина на пеене на Томата! Нашто момче е толкоз оригинално, а те се възползват наготово от невероятната работа на целия, така да се каже, хм, авторски екип на “Вирджиния рекЪрдс”. Но без съмнение не звучат така добре като него, нали?

Моят коментар: явлението си е съвсем нормално за популярната музика у нас. В този кюп слагам така наречения “поп”, заедно с останалия боклук – “фолк-чалга”, “рап-чалга”, и т.н. Просто продуцентите се усетиха, че рок музиката се завръща у нас след дълго пътуване по едни по-други места. Децата започнаха да слушат рок и значи ние ще им дадем рок. Следователно вече е време да добавим нов стил в БГ музиката – “рок-чалга”. И така, хората си избраха едно що-годе подходящо момче, направиха си го да спечели “Music Idol” (изхвърляйки още в началото истински талантливите младежи като Мона) и си го подкараха по трънливия път на успеха.

И между другото, няма никакво значение дали музиката е открадната, или лицензирана. Самата идея да се “формира” вкусът на БГ публиката с подбрани от “умните хора” стилове и мелодии смърди. Що не оставите хората да си слушат каквото си искат, бе? Дайте рокаджии, дето си пишат песните! Ако не знаете такива, ето едни истински музиканти: Odd Crew. Има и други.

Тома, брато, ако си рокаджия, не си се хванал с верните хора. В оня бизнес няма истинска музика, а фалш, лустро и плейбек. Но пък има някакви пари. Твоя си работа.

(Повече по темата от Богомил)

5 Comments »

 1. Ishi Said,

  December 8, 2008 @ 14:18

  Да, и въпросните плагиати, на всичкото отгоре, съвсем безсрамно са направили копирането доста месеци преди въпрсният хитов сингъл да излезе под името на Тома. Явно имат и вътрешен човек…..

 2. Dean Said,

  December 8, 2008 @ 16:17

  То си беше казано, че са ползвали музиката на Thornley.

 3. Ники Спиров Said,

  December 8, 2008 @ 17:19

  Е, явно който ги следи тези неща – знае. Но има разлика между кавър и имитация. В този случай имаме чисто подражание – лицето Тома пее по същия начин като оригинала, аранжиментът е (почти) същия… просто няма нищо оригинално в неговия вариант. Ни-що!

  Все пак неслучайно казах, че няма значение открадната ли е или лицензирана песента. Цялата тази организация е една мътна боза, не музика. Истинските музиканти преживяват песните си, не им ги спускат по партийна линия.

 4. Ники Спиров Said,

  December 9, 2008 @ 00:49

  А, да, освен това рок изпълнителите обикновено си имат 2-3 имена (Джон Ленън). Да, знам, че има и Стинг, но малкото уникални таланти като него по-скоро потвърждават правилото.

  Хайде сега въпросът с повишена трудност: в кой български музикален бизнес изпълнителите (певачките) са известни само с малкото си име, че да могат малоумните им слушатели да ги запомнят?

 5. Ники Спиров Said,

  December 10, 2008 @ 13:56

  Работата тръгна на зле, по радио и ТВ:
  “Здравейти, коупилетъ, ас съм Тума, новият метъл идол на Българийъ”

  WTF? Тези хора знаят ли какво е хеви метъл, чували ли са за Judas, Manowar, Rammstein? Акцията по завръщането на блудните рок-фенове в лоното на родното продуцентско блато върви с пълна сила. Да видим родната младеж ще се върже ли на тази ерзац-пропаганда!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment