Черно море… много е добре…

Какво става по морето преди новия сезон? Хм, нали никой не си мисли, че тази година ще е по-добре?

Както отдавна предричам, тази (2009) година ще е годината за истината в българския туризъм – идва време да се плаща сметката за безумното печалбарство, необмисленото строителство, дългогодишната липса на адекватно обучение и като цяло – лошото отношение към туриста. Не като към клиента, който ни плаща заплатите, а като към идиота, който е дошъл с парите си и трябва да го ошушкаме докрай, или ако не ги дава – да го изгоним по най-груб начин.

В “Дневник” има хубава статия за положението на Слънчев бряг преди началото на сезона. Към нея има и фотогалерия (ужасяваща). Тук обаче искам да цитирам един от коментарите от дискусията под статията, има го и по други форуми, защото няма по-убедително изразно средство от разказаните от първа ръка патила.

“Персоналът на хотел “Кондор” е не просто крайно невъзпитан: това са брутални прости селянчета! По-добре е да си нямате работа с този хотел.

Ето някои впечатления: Първото им изречение след като се представих на рецепцията беше “Триста и питнайси” (сумата, която дължах без капарото). Няма не само “добре дошли”, няма дори “добър ден”. Но тутакси разбрах, че трябва да съм им направо благодарен. По време на регистрирането ми, дойдоха някакви рускини, които попитаха къде е “столовая”. Отговор на рецепционистката (след една-две минути неразбиране на въпроса): “Ма ква столова ма, туй е ресторант ма, овца смотана!”

Самият “ресторант” предлагаше бедна и леко гадна закуска (например, кашкавалът беше от растително масло, а на пържените яйца сигурно въобще не смениха олиото), а чаши за кафе липсваха непрекъснато. Една от селяндурките събираше празни чаши от масите, и когато полско семейство отказа да й предаде своята (имаха малко дете и желаеха да му сипят някакво лекарство), им се отговори “Иби си майката!” Някой трябва да им обясни на тези селянчета, че 1) съществуват славянски езици, на които някои думи не са много по-различни от български и 2) че дори и чужденец, абсолютно неразбиращ български, може ясно да схване посланието от тона и изражението – стига да има някоя мозъчна клетка вповече от малоумния персонал. Редовно се говореше за клиентите по най-брутален начин: “Кажи й на оная овца да даде прибора” – “Коя овца ма, къде й?” – “Ето я оная овца там бе, кажи й да го лапа!” Цитатите са точни! Толкова гаден персонал, че направо ми се драйфаше, развалиха ми напълно почивката.

Но не бяха само те: Слънчев бряг е пълен с недодялани простаци, които се предполага да те обслужват, но могат само да ти се качат на главата. Няма нужда да споменавам, че “спасителите” на плажа бяха брутални кретенчета с безогледно държание. Мисля, че след като плащам 12 лева за чадър и шезлонг, имам право да си стоя колкото си искам, разбира се, до затварянето на плажа. Но, видиш ли, появиха се няколко облака и “спасителите” почват да затварят чадърите. Един вика: “Айде бе, буря идва. Ко само са оглеждаш!” В първия момент не разбрах, че говори на мен, мислех, че на някого от колегите си, но не: беше точно към мен.

И ако за селянчетата на плажа това поведение е разбираемо, подобно беше то и в повечето магазини, заведения. Отивам да си купя кока кола в кутия и почват да ми се присмиват понежду си, без дори да се обръщат към мен: казвало се не кутия, а “кенчи”… Музиката въобще не спира след 12 ч., ако искаш, опитай се да спиш. Бих препоръчал на всеки нормален човек да си спести Слънчев бряг: на фона на този селинджър навсякъде, цените са надути безбожно и се прилагат всякакви селски хитринки. Произведената в България (Шумен) “Туборг” ми я таксуваха като “бира внос” и ми излезе по 5 лева… И този скъп “курорт” една вечер след половинчасов дъжд се превърна в непроходимо блато: шахтите запушени, инфраструктура под всякаква критика.

Накратко, Слънчев бряг беше грешка, която със сигурност никога няма да повторя! Съветвам ви да не я допускате, особено не в хотел “Кондор”!”

Leave a Comment