За любовта

Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.
Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям – щом любов нямам, нищо не съм.
И да раздам всичкия си имот, да предам и тялото си на изгаряне – щом любов нямам, нищо ме не ползува.
Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.
Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат.
Защото донейде знаем и донейде пророчествуваме; но, кога дойде съвършеното знание, тогава това “донейде” ще изчезне.
Когато бях младенец, като младенец говорех, като младенец мислех и като младенец разсъждавах; а като станах мъж, оставих младенческото.
Сега виждаме смътно като през огледало, а тогава – лице с лице; сега зная донейде, а тогава ще позная, както и бидох познат.
А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта.

Първото послание на свети апостол Павел до коринтяните.

Знам, че любовта, за която се говори в това послание, е възвишената любов към Бога, само че моето просто съзнание не различава двата вида любов. Познавам само една любов – която има силата да ни спаси, и без която си никой.

2 Comments »

  1. Иван Said,

    June 21, 2011 @ 17:27

    Ники, цитирал си най-добрия новозаветен текст. Само дето не си разбрал, че апостол Павел има предвид точно тази любов, която познаваш. Която има силата да ни спаси. Не говори за любовта към Бога. Говори за любовта между човеците.

  2. Иван Said,

    June 21, 2011 @ 17:37

    Виж финалните сцени на “Синьо” на Кшищоф Кешловски, зад които върви текста, който си цитирал, за да разбереш какво се има предвид. Ако случайно не си гледал филма – страхотен е.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment