На добър час, Стив!

Steve Jobs, 1955 – 2011

Това не е “сбогом”. Защото той не вярваше в Бог. Преминал през всякакви религии и учения още в буйната си младост, Стив Джобс вярваше в Силата На Човешката Мисъл. В силата да промениш живота си – и заедно с него света, който те заобикаля.

Това със сигурност не е и “лека му пръст” или “мир на праха му”. Изобщо не мога да си представя този човек положен 2 метра под земята.

Може би най-добре пасва “вечна му памет”. Само че Стив си я получи още приживе. Стана човекът, когото дори и враговете му (а той имаше доста) ще помнят вечно. Вероятно ще се изучава в университетите. Вероятно ще му отдадат по-важно място в историята на цивилизацията, отколкото в момента му дават. Защо мисля така?

Най-напред, разбира се, заради персоналния компютър. Вече малцина помнят какви “неща” се наричаха компютри, преди мъничкият Apple ][ да завладее света и сърцата на хората. Тази смешна пишеща машинка с екран, от която сегашният ми телефон е 4000 пъти по-бърз, се появи в един свят, в който компютрите бяха само за учреждения като Пентагона, дори и в бизнеса само най-големите корпорации имаха компютър. И тогава основаната в гараж от един незавършил студент и един млад инженер фирма, реши да продава компютри на други (незавършили) студенти 🙂 Революционното съвсем не беше самата машина – всъщност Apple не изобрети персоналния компютър – преди тях имаше още няколко такива машинки на други фирми – революционното беше решението на Стив Джобс да я продават на студентите. И за да я купуват студентите, те ги събраха и ги накараха да си кажат каква я искат. Първоначалният успех на Епъл се дължеше на изцяло новата идея за маркетинг и дизайн, идеология на Стив Джобс – технология в полза на хората, а не на капитала.

И това е следващата най-важна причина този човек да се изучава в университетите. Защото той обърна с главата надолу представата за това как се прави бизнес. Като например, че изследователското звено е по-важно от всички други, дори и от мениджмънта. Или че мулти-милионна (малко по-късно) компания може да продължава да използва похватите на партизанския маркетинг. Всъщност и мулти-милиардна (днес) компания също използва някои. А рекламата й винаги е сред най-оригиналните…

Третата причина е Windows 🙂 Или по-точно графичният потребителски интерфейс с прозорци и мишка, които по-късно Microsoft откраднаха и нарекоха Windows. Преди това на екраните на компютрите гледахме само буквички! Днес вероятно само историците знаят, че прозорците всъщност не са изобретение на Apple – те бяха разработени в Xerox PARC (Palo Alto Research Center), откъдето буквално ги подаряват на Стив Джобс заедно с “мишката” и куп други “безперспективни” според тях разработки, които прекратяват. Е, той явно е могъл да види перспективата в тях.

Четвъртата причина са mp3-kите. Всичкият бизнес по света се бореше с mp3-ките. Затвориха Napster, затвориха какви ли не сайтове, дори затвориха lyrics.ch – сайтът, на който имаше текстовете на всички песни. (Да, тогава беше само един). Какво стана, знаем всички – сега mp3-ки, клипове и текстове на песни вече има из целия интернет и никой не може да ги спре. Но тогава само един човек в големия бизнес виждаше перспектива в “мръсните mp3-ки”. Човекът, когото Apple молеха да се върне, след като акционерите го бяха изхвърлили като куче няколко години преди това, и в резултат компанията беше пред фалит. Та този човек се върна с изцяло нова разработка за операционна система (новият MacOS X) и с идеята за mp3-плеър (iPod) и сайт към него (iTunes), където хората да могат да си купуват отделни песни по долар парчето. И най-невероятното беше, че те наистина започнаха да си ги купуват. Разбира се, Apple не изобретиха mp3-плеъра, те просто показаха къде е бизнесът…

Петата причина за мен е най-важна, и това е разбирането на Стив Джобс за живота. Този човек е мой герой. Всичко, което е постигнал, произхождайки от бедно семейство на приемни родители, всичко – е плод на собственото му виждане, и на вечното му правило “Следвай сърцето си!“.

Стийв Джобс не е умрял нощес. Той победи смъртта със силата на ума си и финалът на видеото го показва съвсем ясно.

1 Comment »

  1. Ники Спиров Said,

    October 8, 2011 @ 00:04

    Ако някой има нужда, dnevnik.bg направиха превод на тази уникална реч – “Останете гладни. Останете неразумни!”

    http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/10/06/1170108_djobs_ostanete_gladni_ostanete_nerazumni/

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment