Благодаря, Уикипедия!

 

Всяка година правя дарение на Уикипедия, колкото мога да си позволя. Защо?

Първо, харесва ми това, че не съм длъжен. Уикипедия е един огромен проект, движен от безброй съмишленици-доброволци. Целият този труд ми се предоставя безплатно, без ограничения, без абонамент, без регистрация. Първо ми дават труда си, без всякакви изисквания насреща, и след това ако искам мога да даря. Няма по-отворен и честен подход.

Второ, Уикипедия е един огромен проект, който не може да съществува без пари. Вярно е, че основната работа се върши от доброволци, на които не се плаща. Но това са 679 сървъра. Те струват пари. Интернет-връзката на 679 сървъра струва пари. Фондацията има само 95 постоянни служители, но те също разчитат на заплати и осигуровки. Знам какво е да отговаряш за прехраната на един куп семейства и да зависиш от сезонни и несигурни приходи.

И трето. Уикипедия олицетворява моето виждане за бъдещето – в Интернет и изобщо. С всяка изминала година обменът на информация става все по-лесен. Първо бяха факсовете, после е-мейлът, после ICQ, Skype, MySpace, Twitter, Facebook… Всякакви пречки пред свободния обмен постепенно отпадат. Музика, филми, книги се свалят свободно и хората им се наслаждават, някои плащат, други – не. Може да не се харесва на почитателите на чистия капитализъм, но според мен моделът на Уикипедия е устойчивият модел за предоставяне на информация в бъдеще – предоставяш безплатно, хората са доволни, някои плащат. Това е то.

Затова винаги се стремя да помагам на подобни проекти, и Уикипедия е на първо място сред тях.

Помогни им и ти – много е лесно. Цъкни на банера.

1 Comment »

  1. Данаил Said,

    February 8, 2013 @ 10:58

    Напълно споделям мнението ти. Ако имаше повече хора като тези, които работят в Уикипедия или допринасят за нея (с редакции или дарение), светът щеше да е едно доста по-добро място за живеене. Това е просто една друга гледна точка към живота – хората трябва някак си да разберат, че тя им носи повече ползи в дългосрочен план.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment