За мен

Казвам се Николай Спиров.

Който ме познава, знае подробности, за останалите ще кажа само най-необходимото.

Родина
Роден съм и засега все още живея в София. Чувствам се гражданин на света. Патриотизмът ми е чужд, а под “Родина” не разбирам някаква тъпа държава, а планини, езера, гори, реки и поляни. Също и черноморския бряг, ако е останало нещо от него. Обичам красивата ни природа, но също обичам и красивата природа извън измислените граници на държавата и не смятам, че “нашата” планина е по-красива от другата. Светът е пълен с красиви места, на които да се радваме.

Обичам:
Децата си, приятелите, а също и Чарли (най-сигурният ми приятел).

Харесвам:
Музиката (блус и рок), моторите, свободата, отворения код, честните и отворени стандарти – както в технологиите, така и в човешките отношения. Харесвам хората да си помагат без причина и да се усмихват един на друг без причина. Старая се да го правя.

Обичам планината. Когато съм в планината, се чувствам истински жив. Много харесвам и морето (но само на диво място). Изобщо обичам да пътувам и да слушам/чета за пътешествия.

Не харесвам:
Чалгата, простотията, Micro$oft, корпоративната алчност, която спира прогреса, изобщо човешката алчност, която ни пречи да сме хора. Не приемам границите на държавите и границите на въображението. Не понасям суетата и ежедневното потъпкване на морала. Не одобрявам да платиш за някаква тъпа чанта в мола парите, достатъчни за цялото образование на едно дете в Непал.

Нещото, което най-много ме ядосва, е изкуственото делене на хората по измислени критерии: селяни и граждани, баровци и смотаняци, пушачи и непушачи, Левски и ЦСКА, Nikon и Canon, българи, цигани и турци. В крайна сметка, кръвта на всички хора по света е А, B, AB или 0.

Вярвам
в Господ, вярвам, че на този свят няма справедливост, но някога, някъде, справедливост ще има.

Вярвам, че смисълът на живота е да правиш добро на другите хора. Не само близките ти, но и въобще. Който, каквото може.

Вярвам, че любовта ще спаси света. Засега не съм открил начин да го приложа на практика.

Вдъхновявам се от

Фотографията
е моят поглед към света. Светът е шарен, а фотографията ме учи да го виждам позитивно, да намирам красивите подробности във всичко. Фотографията променя човека и носи радост. Препоръчвам я.
След 11 години професионално снимане (т.е. за пари), реших повече да не си развалям удоволствието от любимото занимание, и сега съм щастлив аматьор.

Интернет
Убеден съм, че Интернет е не само голямо техническо постижение. Интернет е най-важния етап в развитието на човечеството от Ренесанса насам. Всичко дотук е само началото, още нищо не сме видяли. Интернет може да е явлението, което да помогне на хората по света да преодолеят разликите помежду си и да заживеят по-добре, по-заедно.

Не понасям и не използвам старите медии – от години нямам телевизия (не я гледам и онлайн!), не купувам вестници, и чакам да изчезнат най-после, за доброто на всички хора.

Политика
Разбиранията ми са доста ясни, но трудно се вкарват в рамка. Предимно десни, в някои отношения са либерални, в други – екологични, а на моменти и леко анархистки. Не съм забравил времето, когато България беше концлагер, не съм забравил и отвратителната казарма, по която сега тъпаците въздишат носталгично. Като студент взех много активно участие в революционните промени в страната, и като се има предвид докъде доведоха те, сега не обичам да водя разговори на тази тема. Все пак, както казва моят приятел Васко, не сме си и мечтали за такава свобода, каквато имаме сега (“мога да отида в Геферето само с лична карта!!!”), и не трябва да подценяваме постигнатата свобода, за да не я загубим пак.

Контакт
Ако търсите начин да се свържете с мен, координатите са тук.

Ако ми пишете и не получавате отговор от мен, причините са тук.