Bad Mail

Здравейте,

Съжалявам, че не съм в състояние да Ви отговоря лично, но получавам много подобна поща, която задръства кутията ми и ми остава време да отговарям само на коректно написаните писма. Вашето писмо няма да получи отговор поради една (или няколко) от следните причини:

  1. Написали сте писмото си на български език, но с латински букви и/или цифри, което може би е по-лесно за Вас, но никак не предразполага към лесно разчитане. Аз съм българин и предпочитам да чета български текст, написан на кирилица, това ми се струва най-бързо, лесно и естествено. Ако държите да пишете на латиница, моля да ползвате английски език.
  2. Написали сте писмото си на кирилица, но Вашата пощенска програма е неправилно настроена и в резултат писмото Ви е нечетимо. Добре би било да настроите правилно веднъж завинаги пощенската си програма, или да платите на някого да го направи. Всички популярни програми, както и практически всички безплатни уеб-пощи, могат да четат и пишат правилно кирилица.
  3. Писмото Ви съдържа само малки или само големи букви (в Интернет с големи букви се означава повишен тон или крещене)
  4. Писмото Ви не съдържа никакви или съдържа тотално грешни препинателни знаци.
  5. Писмото Ви е написано с грубо неспазване на българската граматика. Не съм чул правописът да е бил отменен, независимо дали става въпрос за книга, вестник или Интернет.
  6. Писмото Ви съдържа големи прикачени файлове, които не съм искал да получа и нямам желание да свалям и проверявам за вируси.
  7. Писмото Ви е адресирано до много хора, адресите на които се виждат в To: и Cc: полетата. В Интернет това се счита за грубо погазване на личната свобода и е незаконно според българските и международни закони (представлява разгласяване на лични данни). Така не само всеки от тези хора вече знае моя e-mail адрес, без да съм му го давал, но и всеки от тях ще може да ме включва в подобни безсмислени кореспонденции, а пък щом се зарази с вирус (а някои сигурно ще се заразят) ще започне да бомбардира и мен с още повече ненужни съобщения. В случай, че не знаете, за целта се използва полето Bcc:.
  8. Писмото Ви съдържа информация, която не ме интересува, не съм се абонирал за нея и Вие не знаете дали желая да я получавам. Няма значение дали в писмото Ви има предвиден начин за отписване от списъка. Дори и да работи (а повечето не работят) аз най-напред не съм се абонирал, за да губя време да се отписвам. Всички абонаменти попадат веднага в боклука, без да ги чета.(ДОПЪЛНЕНИЕ) изпращането на нежелана поща вече е незаконно и в България, както и навсякъде по света. (Преди да оспорвате това прочетете и следващите точки).
  9. Писмото Ви е част от верига (иска да го препращам на познатите си). Независимо дали апелира за по-чиста природа, политическа кауза, духовно извисяване или спасяване на болно момиченце, писмото-верига винаги носи само вреда. Всяко съобщение, което настоява да го препратя на приятелите си, отива в коша без дори да съм го прочел. Знам, че приятелите ми ще направят същото за мен.(ДОПЪЛНЕНИЕ 1) досега не е известен случай информацията във верига да е била вярна. Освен това веригите са незаконни в някои държави като САЩ и Великобритания.(ДОПЪЛНЕНИЕ 2) Мислех, че това е очевидно, но явно все пак има хора, които се връзват дори и на най-големите глупости, затова го казвам: Не, няма начин за препратени от вас мейлове вие или някой друг да получава стотинки, центове, нов GSM или други облаги! Дори и болното момиченце няма да получи никаква утеха, а най-вероятно и не съществува.
  10. (НОВО) Ако сте спазили изискванията на ЗЕТ и сте сложили надпис “непоискано търговско съобщение” (т.е. СПАМ) – поздравявам Ви, Вие сте спазили един закон! Само че това не значи, че постъпвате етично – Интернет етиката не предполага да отбелязвате на спама, че е спам, а да не пращате спам!!! Не е спам само единично съобщение, написано лично до мен и за мен, предлагащо ми нещо, за което знаете или поне се надявате, че ме интересува. Всичко друго е неуважение.

С подобни писма губя излишно много време и често заради тях забавям отговорите си и дори пропускам важна кореспонденция, затова аз и много други колеги въвеждаме все по-строги мерки на нашите сървъри като автоматични филтри за анализ. Все повече от писмата, написани по изброените по-горе начини, започват да се пращат в боклука автоматично, което ще доведе до затруднения във Вашата комуникация с все повече и повече получатели, ако не се съобразявате с Интернет правилата.

Нека взаимно се уважаваме и ценим времето си!

___________________
Базирано на идеята на бившата инициатива “Шльокавица”